SVJETSKI DAN HEMOFILIJE OBILJEŽEN U RS

Udruženje oboljelih od hemofilije je 17og Aprila obilježilo svjetski dan za osobe oboljele od hemofilije. Skup je održan u Hotelu Jelena u konf.sali broj 3 sa početkom u 11 časova. Program je otvorio predsjednik Udruženja Branislav Uzelac i zahvalio se prisutnima na podršci i predstavio mobilnu aplikaciju pod nazivom „ Dnevnik krvarenja“ , prikazani su i videi „Hemofiličari Republike Srpske“. Prisutnima su se obratili predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS kao i predstavnici FZO RS. Naciolni koordinator za hemofiliju Prof.dr Jelica Predojević Samardžić predstavila je Centar za hemofiliju koji se nalazi na UKCBL. Uručena je i zahvalnica “Media timu” kao spoljnom saradniku Udruženja.
Boban Đurić iz Udruženja oboljelih od hemofilije Republike Srpske obratio se medijima i istakao potrebu da oboljeli dobiju kvalitetnije lijekove.
“Mi za sada koristimo lijek – humani, to je lijek starije generacije koji je kvalitetan, ali nosi sa sobom određene rizike kako po pitanju infekcija, tako i povećane rizike od inhibitora”,
Naveo je da pojava inhibitora kod oboljelih od hemofilije predstavlja veliki problem, jer onda terapija gotovo nikako ne djeluje i tada dolazi do produženog krvarenja i ugrožavanja života oboljelog.
“Idemo ka tome da dobijemo kvalitetnije lijekove, kvalitetnije terapije i to je naša osnovna poruka koju želimo poslati danas povodom Svjetskog dana hemofilije”, rekao je Đurić.
Zahvalnost dugujemo i medijima koji su na objektivan i kvalitetan način izvjestili javnost o obilježavanju svjetskog dana hemofilije u RS.
„Media Tim“
Kampanja Udruženja oboljelih od hemofilije Republike Srpske i „MEDIA TIM“ d.o.o. Banjaluka
Meni