Svjetski dan hemofilije 2021.godine

Povodom 17.aprila  Svjetskog dana hemofilije (WHD) Udruženje oboljelih od hemofilije RS pridružilo se udruženjima širom svijeta u obilježavanju ovog datuma koji je bitan za sve osobe oboljele od hemofilije.

Sam događaj je organizovan u TC Delta, 17.04.2021.godine sa početkom u 11 časova. Udruženje je u saradnji sa organizacijom SaMSIC (Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske) upoznalo građane i širu javnost šta je to hemofilija i sa kojim problemima se oboljeli susreću.  Dijeljeni su informativni letci a prolaznici su imali priliku i da razgovaraju sa oboljelima i čuju sve ono što ih je zanimalo o samoj bolesti, tretmanu i problemima na koje oboljeli nailaze. Izložili smo skulpturu „Kap krvi“ na kojoj su posjetioci ostavljali poruke podrške, a mogli su i da se fotografišu sa sklupturom superheroja kojom smo na simboličan način predstavili sve oboljele. Takođe, prikazali smo i  portrete dvanaest osoba oboljelih od hemofilije.

Medijima su se obratiti predsjednik Udruženja oboljelih od hemofilije Branislav Uzelac i predsjednica Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske Angelina Dulić.

Svjetski dan hemofilije se obilježava od 1989.godine. Svjetska federacija hemofilije (World Federation of Hemophilia) odabrala je 17.april u čast osnivača ove organizacije Franka Schnabela, koji je rođen na taj dan. Svjetski dan hemofilije se obilježava sa ciljem podizanja svijesti o hemofiliji i drugim nasljednim poremećajima krvarenja. To je važan napor s krajnjim ciljem osiguranja bolje dijagnostike i pristupa tretmanu za milione osoba koji imaju neki od rijetkih poremećaja krvarenja.

Slogan ovogodišnje kampanje je bio „Adapting to Change – sustaining care in a new world“. Globalna pandemije koronavirusa je prouzrokovala brojne poteškoće u svakodnevnom životu te nametnula nove modele funkcionisanja, pa je prilagođavanje promjenama i jedini kvalitetan odgovor na novonastalu situaciju, odnosno ostvarenje ciljeva kroz prilagođene metode. Svjetska federacija poseban naglasak stavlja na snagu zajedništva.

 

 

„ Nikad’ neću stat’ “
Peti ljetni kamp
Meni