ЛИЈЕЧЕЊЕ И ТРЕТМАН ХЕМОФИЛИЈЕ

cetiri
Основно лијечење хемофилије је замјенска примјена концентрата фактора 8  чиме се постиже потребан ниво тих протеина у крви болесника. Компликације лијечења су развој инхибитора на фактор 8 , на што треба посумњати када код болесника више нема одговарајућег клиничког одговора на уобичајену дозу лијека. Проблеми лијечења су крвно преносиве заразне болест (хепатитис Б, Ц, АИДС и др), али се у данашње вријеме крвни препарати тестирају и подвргавају вируцидним методама па овај проблем знатно губи на свом значењу.

Најмодерније лијечење хемофилије данас је употребом рекомбинантних лијекова, добијеним методама генетске технологије, чиме се превенира настанак инфективних компликација.

Потребно је нагласити да је очекивани животни век оболјелих од хемофилије значајно продужен од увођења прочишћених и рекомбинантних фактора. Тако је, према публикованим студијама, код оболјелих са благом и умереном хемофилијом А очекивано трајање живота једнако као и у општој популацији, док је код болесника с тешким обликом хемофилије А очекивано трајање живота десет година краће него у општој популацији.