Sindrom stečene imunodeficijencije (HIV/AIDS)

Sindrom stečene imunodeficijencije (HIV/AIDS)

Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS) je uznapredovali stadijum infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV – om), koji napada odbrambene snage organizma, s posljedičnim razvojem specifičnih zaraznih i malignih bolesti.

 

Šta je HIV?

HIV je virus koji uzrokuje AIDS. HIV je virus humane imunodeficijencije, naziv je nastao od skraćenice engleskog naziva “Human Immunodeficiency Virus”.
HIV pripada porodici Retrovirusa, koji nakon ulaska u ljudski organizam napada specifičnu vrstu bijelih krvnih ćelija, T – limfocite, u njima se umnoži, uništava ih i postepeno dovodi do slabljenja imuniteta. Prema specifičnim molekulima koje se nalaze na površini tih ćelija, one se nazivaju još i CD4 ćelije.

Kako virus HIV – a oštećuje organizam?

Kada putem oštećene kože, kroz sluznice ili direktnim unošenjem (npr. ubod na iglu zagađenu zaraznim materijalom) HIV uđe u tijelo, on ulazi u specifičnu ćeliju imunog sistema, T-limfocit i tu stvara veliki broj kopija virusa. Kada unutar T – limfocita nastane veliki broj novih virusa, on prsne, oslobađa mnoštvo virusa u krvotok i propada. Virusi ulaze u nove T – limfocite i proces se ponavlja. Na taj način HIV postepeno uništava sve veći broj T – limfocita, što dovodi do slabljenja imuniteta i dovodi do pojave oportunističkih infekcija i određenih malignih bolesti. Iako HIV primarno napada specifične ćelije imunog sistema, T – limfocite, on može direktno oštetiti i neke druge ćelije u tijelu (nervne ćelije, ćelije sluznice digestivnog trkta, itd.).

Dve do četiri nedelje nakon ulaska HIV-a u organizam, nastaje akutna HIV infekcija koja se može manifestovati nespecifičnim simptomima sličnim gripu ili mononukleozi koji spontano prolaze. Akutna HIV infekcija tada prelazi u fazu asimptomatske HIV infekcije (HIV infekcija bez simptoma bolesti). Može proći deset i više godina, a da HIV inficirane osobe nemaju simptome bolesti, da izgledaju i osećaju se zdravo. Međutim za sve to vreme, imuni sistem postepeno slabi, i bolest na kraju progredira u AIDS (uznapredovali stadijum HIV infekcije). Progresija u AIDS nije kod svih HIV inficiranih osoba jednaka, kod nekih je period od akutne HIV infekcije do AIDS – a kraći, a kod nekih duži.

VIRUS HIV- a SE MOŽE PRENIJETI SA ZARAŽENE OSOBE NA NEZARAŽENU U BILO KOJOJ FAZI HIV INFEKCIJE.

Šta je AIDS?

AIDS je skraćenica od engleskog naziva “Acquired Immunodeficiency Syndrome”, koji u prevodu znači sindrom stečene imunodeficijencije.

Francuska skraćenica za ovu bolest je SIDA, syndrome d ’imunodéficiencience acquise, a u prevodu znači isto.

AIDS je krajnji i najteži stadijum HIV infekcije uzrokovan teškim oštećenjem imunog sistema. AIDS je zapravo naziv za skup bolesti koje se javljaju kao posledica slabljenja imuniteta čoveka koji je inficiran HIV-om. Brojni mikroorganizmi s kojima se čovek svakodnevno suočava i uspešno ih svladava, kod AIDS bolesnika dovode do nastanka širokog spektra upalnih bolesti, pa bolesnik na kraju umre od infekcije uzrokovane mikroorganizmom (bakterije, virusa, gljivica, rikecija, itd…) koja za zdrave ljude ne predstavlja neku opasnost. HIV takođe direktno oštećuje ćelije nevnog sistema čime uzrokuje teške neurološke bolesti (HIV encefalopatija). Osoba koja je inficirana HIV-om, ne mora ujedno imati i AIDS. Dijagnoza AIDS-a se postavlja na temelju broja T – limfocita (CD4+ ćelija), kao i prisustva oportunističkih infekcija i malignih bolesti koje su pojavljuju tokom HIV infekcije.

Infekcija HIV – om, kao i kasna manifestacija infekcije, tj. AIDS, zararazna je bolest, a kao zarazna bolest, može se i spriječiti.

HEPATITIS C
Meni